O COMPETIȚIE ONLINE PENTRU ELEVII CAPABILI DE PERFORMANȚĂ

Competiția lunară eFizică! permite participanților să își cunoască posibilitățile, să își depășească limitele și să își pregătească participările la eventualele competiții internaționale. În concursurile internaționale de Fizică, Romania este o mare putere, cunoscută și respectată. Din grija pentru menținerea acestei poziții prestigioase, pentru identificarea și punerea în valoare a elevilor capabili de performanță în Fizică din țară, se propune construirea unui sistem competițional care va permite tinerilor dotați pentru studiul Fizicii să-și urmărească evoluția proprie, prin comparație cu evoluția altor elevi cu aspirații asemănătoare.

ELIGIBILITATE

Ca și concursurile internaționale competiția este concepută pentru elevii din orice clasă de liceu. Proba fiecărei runde va fi unică indiferent de vârsta concurenților (elevi în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a). Sunt acceptați elevi din întreaga țară.

Sunt acceptați fără vreo condiție elevii care au obținut deja premii la concursuri internaționale care au inclus o probă de fizică și elevii selectați în trecut la probele de selecție ale lotului olimpic de fizică al României.

Elevii care nu au avut încă ocazia să participe la concursuri de anvergură, pot solicita înscrierea la concurs. Cererea lor trebuie să fie însoțită de o recomandare transmisă prin email către comitetul de organizare din parte profesorului care pregătește elevul pentru performanță. Comitetul de organizare are privilegiul exclusiv al acceptării participanților la fiecare runda de concurs, cu obiectivul îmbunătățirii constante a nivelului competiției. Înscrierea în concurs se poate face în orice moment – se va ține întotdeauna seama de rezultatele unui participant pentru rundele în care a avut ocazia sa concureze.

REGULI DE CONCURS

 1. Elevii își anunță intenția de a concura la o rundă de concurs printr-un email adresat Comitetului de Organizare la adresa efizica01@gmail.com cu cel puțin o săptămână înainte de ziua în care se va desfășura runda respectivă. Înscrierea în concurs semnifică acceptarea de către candidat a tuturor regulilor de concurs, conform cu interpretarea Comitetului de Organizare.
 2. Dacă organizatorii acceptă participarea elevului, acesta primește un email prin care i se alocă indicativul său în concurs și detaliile referitoare la conferința Zoom a rundei de concurs.
 3. Elevii susțin concursul de acasă sau dintr-o sală de clasă, acolo unde condițiile medico-sanitare o permit. Camera de concurs trebuie să respecte următoarele cerințe:
  - să aibă o conexiune de internet fiabilă de cel puțin 500 kbps;
  - să aibă un pupitru/un birou de lucru și un calculator dotat cu cameră de luat vederi, astfel încât să fie posibilă supravegherea video și audio a concurentului în tot timpul probei de concurs.
 4. În tot timpul examinării, fața elevului și foile pe care se redactează răspunsurile trebuie să fie vizibile pentru camera de luat vederi.
 5. Elevul nu accesează calculatorul decât la începutul examinării (pentru primirea subiectelor) și la sfârșitul examinării (pentru trimiterea lucrărilor elaborate);
 6. Elevii marchează lucrările elaborate cu indicativul care le-a fost atribuit la acceptarea în concurs
 7. Concurentul trebuie să aibă un telefon sau un scaner care să permită scanarea filelor lucrării elaborate.
 8. Concurentul trebuie să aibă o imprimantă pentru tipărirea textelor problemelor, imprimanta aflata fie în sala de concurs, fie în vecinătatea ei imediată.
 9. Din fiecare sală de concurs, un flux video este trimis organizatorilor (comitetul academic și supraveghetori) printr-o conexiune Zoom.
 10. Imediat după finalizarea testului, lucrările scrise ale concurentului trebuie scanate și transformate în fișiere pdf în interiorul sălii de concurs, în timp ce fluxul video este încă activ și toate filele lucrării concurentului sunt permanent vizibile.

ETAPIZARE

 • Rundele competiției se vor desfășura în ultima duminică din lună – începând din luna februarie 2021.
 • Comitetul academic și corectorii vor nota lucrările în săptămâna de după runda de competiție.
 • Concurenții vor putea vedea soluțiile problemelor pe situl competiției și vor primi personal, prin email, notele acordate.
 • După fiecare rundă vor fi făcute publice indicativele tuturor lucrărilor și notele obținute - fără indicarea numelor concurenților.
 • Notele vor fi transmise concurentului care a elaborat lucrarea, precum și profesorului care a făcut recomandarea pentru acceptarea în concurs a elevului.

Pentru fiecare rundă lunară de concurs va fi anunțat public numele câștigătorului – participantul care a obținut cel mai mare număr de puncte; cu acceptul autorului rezolvarea elaborată va fi făcută publică.

ÎNSCRIERE

Înainte de înscriere, elevul care dorește să participe la competiție:

 • Ia legătura cu profesorul care îi conduce pregătirea de excelență și se asigură că acesta va trimite scrisoarea de recomandare la adresa efizica01@gmail.com.
 • Verifică faptul că are posibilitatea respectării condițiilor regulamentare de participare la concurs.

Comunică la efizica01@gmail.com următoarele:

 • Nume și prenume
 • Vârsta
 • Anul de studii
 • Școala
 • Localitatea
 • Județul
 • Numele profesorului care îi conduce pregătirea de excelență și care va trimite recomandarea
 • ALBERT EINSTEIN

   

  „Sunt două feluri de a-ți trăi viața. Unul: de a crede că nu există miracole. Altul: de a crede ca totul e un miracol.”

 • 300x200
  ISAAC NEWTON

   

  ''Dacă am făcut descoperiri valoroase, asta se datorează mult mai mult atenţiei răbdătoare, decât oricărui alt talent'.

 • 300x200
  GALILEO GALILEI

   

  ''Nu poţi să înveţi pe nimeni nimic; tot ce poţi face este să ajuţi pe cineva să găsească răspunsuri înăuntrul sufletului său''.